byggefag.dk

Peberrod Fakta

Peberrod er et naturligt krydderi, der tilføjer en karakteristisk, skarp smag til fødevarer. Det er almindeligvis brugt som en relish med kød og skaldyr eller som en syrlig krydderi i saucer serveret med disse fødevarer. Det giver også pift til appetitvækkere, kanapéer, relishes, dips, smørepålæg, salater, salatdressinger, saucer og saucer Nogle kokke bruger det generøst til at give maden en “varm” smag; andre synes, at en lille mængde peberrod er tilstrækkeligt til at give en subtil, dejlig smag, der gør en almindelig ret til en ekstra speciel ret.

HVAD ER PEBERROD?

Peberrod er medlem. af sennepsfamilien. Friskrevet peberrodsrod kan bruges ligesom hvidløg eller frisk ingefær som en vidunderlig pikant tilføjelse til en række saucer, dressinger og marinader, men den er meget letfordærvelig. Roden bliver mørkere og mister skarphed kort efter rivning, hvis den efterlades tør, utildækket og uafkølet.

Sølvforårspeberrod er naturligt konserveret med eddike og salt, og nogle gange fløde, for at bringe denne spændende urt til dig på en bekvem måde form. Ligesom den friske rod er peberrod på flaske varmest den dag, den males. Jo koldere produktet opbevares, jo længere bevarer det bid og frisk smag. Peberrod af højeste kvalitet findes altid i køleafdelingen hos din lokale købmand.

HVAD GØR PEBERROD VARMT?

Den skarpe og pikante smag og den gennemtrængende lugt af peberrod bliver tydelig, når roden er revet eller formalet. Det skyldes, at roden indeholder meget flygtige olier, som frigives ved enzymaktivitet, når rodcellerne knuses. Hvis den udsættes for luft eller opbevares forkert, mister peberrod sin skarphed hurtigt efter formaling.

HOLD DET KOLDT FOR AT HOLDE DET VARMT!

For at opbevare tilberedt peberrod (kommerciel eller hjemmelavet) kl. dens smagfulde bedste, opbevar den i en tæt dækket krukke i køleskabet eller i fryseren. Det vil holde det af god kvalitet i omkring fire til seks måneder i køleskabet og længere i fryseren. Friske rødder kan opbevares i flere måneder, hvis de placeres i polyethylenposer og opbevares ved 32 F. til 38 F.

HVAD ER I ET NAVN?

Peberrod har intet at gøre med heste, og det er ikke en radise (det er et medlem af sennepsfamilien). Navnet kan komme fra en engelsk tilpasning af dets tyske navn. I tidlige tider voksede planten vildt i europæiske kystområder; tyskerne kaldte det “meerrettich” eller “havsradise”. Det tyske ord “meer” lyder som en “mare” på engelsk. Måske blev “marerod” til sidst “peberrod”. Ordet “peberrod” optrådte første gang på tryk i 1597 i John Gerardes engelske urte om lægeplanter.

UDVÆLGELSE AF PEBERRODSRØDDER

Hvis du kan lide peberrod så varm som den kan være, så brug frisk peberrod rødder. En rod af god kvalitet er ren, fast og fri for snit og dybe pletter. Den friskskrællede eller snittede rod og det tilberedte produkt er cremehvide. Generelt gælder det, at jo hvidere roden er, jo friskere er den. Når de er tilgængelige, vil friske rødder blive fundet i produktsektionen. Højkvalitets kommerciel eller hjemmeforarbejdet peberrod har en cremehvid farve, en skarp, gennemtrængende aroma og en varm bidende smag.

Når forarbejdet peberrod ældes, bliver den mørkere og mister sin skarphed; med tiden kan der udvikles bismage. Almindelig eller cremet tilberedt peberrod findes normalt i de kølede mejeri- eller kødkasser i fødevarebutikker. Peberrodsprodukter, der opbevares på køl, er mere tilbøjelige til at være af højere kvalitet end dem, der er placeret på almindelige hylder. Mange saucer, dips, smørepålæg, relishes og dressinger indeholder peberrod. Disse produkter er placeret i passende dele af butikken. Nogle butikker fører også dehydreret peberrod, som ikke skal opbevares på køl. Se efter det i krydderi- eller gourmetafdelingen.

KALVNING AF FRISK PEBERROD

Kværn frisk peberrod i et godt ventileret rum. Røgen fra slibning er kraftige. Brug af en blender eller foodprocessor til at male gør hjemmetilberedningen praktisk og mindre grædende. For at rive din egen peberrod i en blender, vask og skræl roden som en kartoffel og skær den i små tern. Læg terningerne i blenderglasset. Behandl ikke mere end en halv beholderladning ad gangen. Tilføj en lille mængde koldt vand og knust is.

Start med nok koldt vand til helt at dække blenderens knive. Tilføj flere knuste isterninger. Sæt låget på blenderen, før du tænder for blenderen. Tilsæt eventuelt mere vand eller knust is for at fuldføre slibningen. Når blandingen når den ønskede konsistens, tilsættes hvid eddike. Brug 2 til 3 spiseskefulde hvid eddike og 1/2 tsk salt af hver kop revet peberrod. Hvis det ønskes, kan citronsaft erstattes af eddike for at give en lidt anderledes smag.